Kapat
  Kapat

İş kazası soruşturması nasıl yapılır?

Meydana gelen bir kaza sonunda, durumun tespiti, nedenlerinin ve sorumlularının belirlenmesi için soruşturma yapılır. Bu soruşturma özel ve yasal olmak üzere iki türlüdür. 

Özel soruşturma: kazanın ayrıntılı olarak değerlendirilmesi için iş veren tarafından yapılır. Resmi makamlara sunulmak üzere standart kaza raporu düzenlenir. Ayrıca olay bir tutanakla tespit edilir. Tanıkların ifadeleri alınır. Bunun yasal bir yönü yoktur. Ancak bütün bilgilerin eksiksiz olarak tespiti, ileride yapılacak adli soruşturmaya sağlam bilgi verilmesinin sağlanması ve ilerde iş güvenliği konusunda bu kaza ve nedenlerinden yararlanılması gibi sebeplerle soruşturma yapılır.

Yasal soruşturma: İşveren iş kazasının yetkili kolluk kuvvetlerine hemen ve sgk ise en geç iki gün içinde örneği kurumca hazırlanan haber verme kağıdını doldurarak bildirmekle yükümlüdür. İş kazaları sonrasında yapılan soruşturmalar Türk Ceza Kanunu, İş kanunu ve Sosyal Güvenlik Kanunu hükümlerine göre yapılır. 

Kolluk kuvvetlerince yapılan soruşturma: Türk ceza kanununa göre her kaza ve yangın olayının soruşturulması gerekmektedir. Bu soruşturma kolluk kuvvetleri (polis veya jandarma) tarafından gerektiğinde de savcılık tarafından yapılır. Soruşturmada sorumlu kişilerin olup olmadığı varsa sorumluluk durumları belirlenir. Olayda sorumlu varsa, savcılık ceza mahkemesinde dava açar. Sorumlu yoksa savcı takipsizlik kararı vererek dosyayı kapatır. Sorumlu tespitinde bilir kişiden yararlanılır. 

SGK tarafından yapılan soruşturma: Bu soruşturmada yaralanan sigortalının veya sigortalı ölmüşse, hak sahiplerinin haklarının tespit edilmesi amaçlanır. Bu nedenle sigorta müfettişlerinin yaptığı bu soruşturmada, olayın meydana geliş şekli, iş kazası veya meslek hastalığı olup olmadığı, kusur oranlarını tespiti raporlarında belirtilir. 

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından yapılan soruşturma: İş kanunun 77. maddesine göre iş verenler, iş yerinde meydana gelen kazaları, en geç iki gün içinde ilgili bölge müdürlüklerine bildirmek zorundadırlar. Teknik iş müfettişleri tarafından yapılan soruşturmada, kazanın meydana geliş şekli, kaza çeşidi, kusur oranları ve kazanın tekrar meydana gelmemesi için tavsiyeler rapor halinde düzenlenir.

Kaynak: volkanatabey.com.tr